Fra luftveisbeskytter i Washington til gangsteruniform i New York og ballkjoler i Milano. Dunjakkens historie er en underholdende blanding praktiske antrekk, statementplagg og luksuriøs ekstravaganse. Et sted innimellom der finner du Fleischer Couture!

Den første moderne dunjakken ble utviklet av friluftsmannen Eddie Bauer etter at han var døden nær av en lungebetennelse som han pådro seg på fisketur i Washington. Da Bauer kom til hektene igjen utviklet han en quiltet jakke fylt med gåsedun, og kalte det en “pneumatic jacket”. Designet var strengt funksjonelt, ment for ekspedisjoner i ekstremt klima og hadde ifølge ham selv ingenting med mote å gjøre. Få år etter var etterspørselen etter luftveisbeskyttende jakker likevel så stor at han lanserte sin legendariske Skyliner i 1940.

Soveposekåpen

Med unntak av Charles James glamorøse evening jacket fylt med dun til ballkjoler var dunjakkene for det meste forbeholdt ski- og friluftsfolk. Frem til New York-designer Norma Kamali lanserte “soveposekåpen” tidlig på 70-tallet. Kamalis design kom også etter et kaldt møte med naturen på en telttur, hvor hun skulle ønske hun kunne gå rundt i soveposen sin og sydde den om til en kåpe da hun kom hjem. The Sleeping Bag Coat er den eksentriske oldemoren til vår Pollux Dunkåpe!

The Sleeping Bag Coat er den eksentriske oldemoren til vår Pollux Dunkåpe!

Newyorkere kunne ikke få nok av dette lekne, varme plagget. Cher, Elton John og Lady Gaga er blant stolte bærere av den ikoniske dunkåpen. I 1983 samlet 75 personer kledd i soveposekåpe seg på Wall Street i en flash mob for å markere 10 årsjubileet til kåpen, foreviget i en av Kamalis motevideoer.

Gangsteruniform

Samtidig hadde amerikaelskende subkulturer i Italia begynt å bruke fargerike dunjakker fra skimiljøet midt i urbane Milano, og det italienske skimerket Moncler fikk en uventet oppsving. Kanskje enda mer uventet var statusen som North Face sin Nuptse-jakke med det karakteristiske svarte skulderpartiet fikk blant rappere ti år senere.

Forklaringen skal være at lav-inntektsfamilier ble flyttet til nye husprosjekt i Queens. Det var trangt om plassen i de nye hjemmene og tenåringene tilbrakte mesteparten av tiden ute. Men det er kaldt i New York om vinteren og dunjakken ble svaret. Den ble nærmest en gangsteruniform og er forløperen til det vi idag kaller streetwear.

Notorious B.I.G elsket “sin bubble goose”.

Notorious B.I.G elsket sin “bubble goose”. På slutten av nitti-tallet figurerte dunjakken i musikkvideoer til blant annet rapperne Method Man og LL Cool J.

Polaris for stjernene

Dunjakkene fortsatte å varme inn i millennium, men de fleste holdt den samme posete silhuetten. Det var for det meste et maskulint eller praktisk sportsplagg. Da vi startet Fleischer Couture i 2008 savnet vi nettopp det feminine, urbane uttrykket i kombinasjon med kvalitetene til sportsklærne.
Vi ville ha både Bauers strenge funksjonalitet og Kamali’s luksusfølelse, men vi ville ikke ofre stil for komfor. Derfor laget vi det som er blitt signaturjakken vår Polaris med alpakka-pels. I 2013 ga Sarah Jessica Parker den en setning i dunjakkens verdenshistorie.

I 2013 ga Sarah Jessica Parker den en setning i dunjakkens verdenshistorie.

På den internasjonale motescenen har dunjakken de siste få årene fått en ny oppsving, og nå skjer flere ting samtidig. På den ene siden har 90s nostalgien brakt den praktiske dunjakken tilbake i motebildet. Dette forsterkes av den såkalt gorpcore-stilen, (gorp står for Good Old Raisins and Peanuts og er ensbetydende med en fjellklatrers niste) som er en videreføring av normcore og et uttrykk for lengsel etter naturen, eller i beste fall å se ut som man er et friluftsmenneske.

På den annen side har statement-dunjakkene igjen funnet veien til catwalken gjennom merker som Balenciaga og Vetements. Denne gangen er de tøysete oversized, flashy eller asymmetriske. I 2019 markert italienske Moncler seg igjen på dunjakke-kartet ved å lansere en kolleksjon med dunballkjoler under moteuken i Milano.

I Fleischer Couture tenker vi at det holder med dun i jakkene. Men de jakkene skal man til gjengjeld kunne slenge over ballkjolen, skibuksene og jeansene. De skal tåle endringer i motebildet og de skal beskytte både forfengelighet og luftveier.  

Hassle-free shopping

Free exchanges or hassle-free returns

Fast delivery

We ship the next day

Free shipping

For orders over 500 NOK

Join our newsletter