Navn: Cecilie Langum Becker
Yrke: Økonomikommentator hos NRK
Alder: 42 år
Hva er ditt bærekraftige hverdagstips?
Jeg er medlem av masse ulike facebook-grupper for videresalg av alt fra alpinutstyr, ulltøy og ikke minst den lokale kjøp- og salggruppen der jeg bor. Det er så innmari lett og praktisk å kjøpe klær og utstyr av folk i nabolaget, og de holder ofte høy kvalitet fordi ingen har lyst til å selge kjipe ting til naboene sine. Her er det masse penger å spare, og det er så flott når en jakke kan bli brukt av tre eller fire barn før den er helt ferdig. Ofte kjøper man jo typisk et par turstøvler kun for å bruke i høstferien for eksempel, og da er de jo altfor små når våren kommer. Da er det gull når de er kjøpt brukt, og så kan man vippe dem videre.
Det er også viktig å ha oversikt over hva man faktisk har. Når sesongene skifter er det lett å bare gå til innkjøp av masse nytt. Da er regelen hjemme hos oss at vi skal gå gjennom det vi har i boksene i kjelleren og på loftet, alt prøves og gjennomgås – og så supplerer vi med det vi trenger. Stort sett har vi mer enn nok. Dette gjelder alt fra langrennstøvler til skøyter.
Enda et tips jeg lærte i fjor var å kjøpe gjennomsiktig teip på sportsbutikken for å tette hull i boblejakker og overtrekksbukser. Da kan du lett få ut en sesong til av et klesplagg!
Hva gjør deg glad?
Tid med familien! Vi er en skikkelig sammensveiset familie som er veldig glade i å dra på tur sammen og drive alle mulige aktiviteter. Vi er masse på alpin, langrenn, båtturer og turer i fjellet.
Jeg er fortsatt også veldig glad i å henge med venninner, drikke kaffe og skravle, trene sammen og drikke vin. Jeg er heldig som har masse fine folk rundt meg som har lyst til å gjøre ting, det er det ikke alle som har.
Å få tid til å lese bøker er også høyt på lykke-listen min. Jeg er spesielt glad i norske forfattere som Helga Flatland og Maja Lunde.
Ikke minst kunne jeg ønske at jeg fikk mer tid til å spille tennis, men det blir det veldig lite tid til i hverdagen.
Hvorfor velger du norsk mote?
Det er lenge siden jeg sluttet å handle fast fashion som bare ble brukt et par ganger og så ble liggende eller kastes. De norske merkene er naturlig nok dyrere enn å kjøpe noe på kjedebutikkene, men når man velger færre og dyrere plagg er de valgt med omhu, og blir etter min erfaring brukt mer – ikke minst så varer de lenger.
Det er jo forskjell på hvordan klær produseres, og er de laget for å vare kan man ha glede av dem i veldig mange år. De fleste norske merkene fokuserer på det, og det merker man på kvaliteten! Det er jo ikke alltid sånn at dyrt er bra, men man ser også at det er lettere å selge mer ordentlige ting videre på finn og i de lokale gruppene – enn ting fra kjedebutikkene.