Materialer og dyrevelferd

Gjennom design og materialvalg jobber vi bevisst mot å lage holdbare produkter som har lang levetid slik at klærne kan vare i mange år. Dette gjenspeiles i vår grunnleggende filosofi om klassisk tidsuavhengig design med fokus på bruk av naturlige kvaliteter som merinoull, silke, cashmere, babyalpaca og gåsedun. Her kan du lese mer om våre mest brukte materialer samt deres opprinnelse.

Våre materialer

Cashmere

Cashmere regnes som verdens varmeste og mykeste fiber, og er utrolig lett og behagelig å ha på. Det unike med cashmere er at denne isolerer og varmer om vinteren og kjøler om sommeren. Cashmeregeiter lever i ekstremt klima og det er slik naturen har valgt å beskytte geitene. Cashmere er et eksklusivt materiale hvor mengden garn per plagg har stor innvirkning på plaggets pris.

Merinoull

Vi bruker merinoull i enkelte av våre produkter. Ullfiberen i merino er lange og tynne. Derfor er den slitesterk og tåler mange vask. I tillegg er merinoull myk og klør ikke. På grunn av disse egenskapene lager vi ullundertøyet vårt av merionoull. Merinoull har og fuktregulerende egenskaper som gjør at plagget kan anvendes både i varmt og kaldt vær. Vi blander også inn silke i produkter med merinoull slik at produktet for en lekker finish og god comfort.

Bomull

Fiberen bomull er myk, lett og slitesterk i vask og bruk.

For enkelte plagg bruker vi økologisk sertifisert bomull. Vi jobber mot å utvide vårt sortiment med økologisk bomull.

Alpakkapels

Vi bruker alpakkapels på våre dunjakker. Denne er festet på hetten og kan kneppes av om ønskelig. Den holder deg god og varm rundt hodet på ekstra kalde vinterdager. All pels brukt i vår produksjon er utelukkende fra dyr som har lidd en naturlig død i fjellene i Peru. Les mer om dette under avsnittet om dyrevelferd.

Dun – Gåsedun

Vi bruker gåsedun i våre produkter. Dun har en overlegen isolasjonsevne, varmer godt og veier lite. Våre dunprodukter har et vannavstøtende yttermateriale, og er derfor teknisk utrustet til et større bruksområdet. Jakkene kan fint brukes selv på fuktig dager med noe nedbør.

Dyrevelferd

Etiske hensyn er særlig viktig nå vi velger produsenter av dyrefibre til våre produkter. Opprinnelse av dyrefibre og sertifisering er avgjørende og samtidig utfordrende å spore og dokumentere.

Våre klær er produsert i fabrikker i Kina, Hong Kong, India og Romania. Vi jobber mot å regelmessig følge opp våre leverandører ut i fra de ressurser vi har tilgjengelig. Vi prioriterer langvarige samarbeid hvor vi har et nært og åpent forhold til leverandørene våre. Dette fører til transparens i vår verdikjede, og øker muligheten for å sammen utvikle gode og sikre arbeidsrutiner på alle nivå i verdikjeden.

Merinoull

Merinoullen som brukes i vår produksjon kommer fra produsenter som ikke praktiserer mulesing på sauene. Vi tolererer ikke noen form for mulesing, inkludert klipp og stripping. Våre produsenter bekrefter at ullen har blitt behandlet separat og at integriteten har blitt opprettholdt gjennom hele forsyningskjeden.

Alpakkapels

Vi støtter ikke pelsoppdrett. Vi bruker kun pels fra alpakkadyr som dør en naturlig død.

Alpakkadyr lever opp til 3.600 meter over havet og værforholdene er harde i regnsesongen. Temperaturen varierer fra +20 grader Celsius til -20 grader Celsius. Sterke haglbyger med isballer forekommer også ofte i løpet av denne sesongen. Dyrene kommer til verden i regntiden og dessverre fører det tøffe klimaet at dødeligheten blant de yngre dyrene dessverre er stor. Værforholdene forårsaker dødsfall på 15% av babyalpakkaer før de er tre måneder gamle.

Istedet for å produsere kunstig pels, synes vi det er viktig å benytte de naturlige ressursene som er tilgjengelige. Vi støtter derfor bøndene slik at de kan tjene penger selv ved tap av dyr. Forretningsmessig vil den beste løsningen for en alpakkabonde være å tjene penger på alpakkagarn fra dyr som kan klippes opp til 20 år.

Gåsedun

Vi tar sterk avstand fra kjøp av dun som er plukket fra levende fugler. Vi bruker dun fra Italia og Kina, som er plukket fra døde dyr. Den italienske gåsedunen er resirkulert, og den kinesiske gåsedunen er fra matproduksjon. Vi har sertifikater fra våre leverandører på dunens opprinnelse.