Grønn Fredag

La oss bytte Black med Green Friday. Og pandemi med planting av regnskog.

I fjor på denne tiden bestemte vi oss for å gi overskuddet fra siste uken i november til Regnskogfondet. Black Friday er ikke vår greie. Vi lager kvalitetsplagg som varer. Vi dumper ikke priser for å dytte ut varer som går i søpla før neste svarte fredag.

I fjor brukte vi anledningen til å snakke om klimaendringer. Vi var svakt håpefulle om at regnskogbekyttelse kunne bidra til å nå togradersmålet. Vi skrev på ny bærekraftstrategi og så positivt på fremtiden.

Lite visste vi da om hvilket år som ventet. At koronapandemien skulle ta over 1,3 millioner menneskeliv og lamme hele verden. Ikke i vår villeste fantasi kunne vi forberedt oss på at vi fortsatt 10 måneder etter skulle være låst til hjemmekontoret, sultefôret på sosial omgang. 

Men så viser det seg at regnskog og pandemi ikke er helt ubeslektet. Mange smittsomme sykdommer har med å gjøre at uberørt skog er kuttet ned. Balansen i naturen ødelegges, sykdommer sprer seg og mennesker lever for nære innpå skogen og ville dyr. På den måten spres dødelige virus fra dyr til menneske. 

Det har vi i grunnen hatt nok av for en stund.

Heldigvis går det an å gjenplante skog som er kuttet ned. Urskog er selvfølgelig unikt, men naturen har også en utrolig evne til å bygge seg opp igjen. Ny forskning viser at gjenplanting av skog har et kjempepotensiale for å bekjempe utryddelse av dyr og suge opp karbon, som igjen kan bremse klimaendringene.

Regnskogfondet støtter et sånt gjenplantingsprosjekt i Amazonas, der urbefolkningen samler frø fra lokale vekster og planter dem der skogen er hugget ned. I løpet av en tiårs periode har Frønettverket i Xingu plantet ny skog på et område som tilsvarer 8000 fotballbaner! Ikke rart at de vant miljøbevegelsens Oscar i 2020.

Gjenplantingen har ført til flere insekter og dyr, renere vann og mindre konflikt mellom bønder og urfolk. Forskere mener også at denne spesielle teknikken er veldig effektiv til å suge opp klimagasser.

Den beste medisinen mot koronagalskap er altså ikke å gå bananas på nett på Black Friday, tvert i mot. Det er å støtte organisasjoner som jobber for å beskytte regnskogen og balansen i naturen.

Det skal vi gjøre i år også. Alt overskuddet fra fredag 27. november gir vil til Regnskogfondet.

Hassle-free shopping

Free exchanges or hassle-free returns

Fast delivery

We ship the next day

Free shipping

For orders over 500 NOK

Join our newsletter